onsdag 5 oktober 2011

Sveriges framtid

Bloggvärlden
- for dummies
Din vägledning till tio av Sveriges största fjortisbloggar - fick detta skickat till mig av en vän, han tyckte att jag behövde lite hjälp att "hänga med i svängarna". <3

Blondinbella.se

Namn: Isabella Löwengrip, född 1990.
Bakgrund: Blond tjej från Stockholm. "Mullig" (relevant då hon blivit mobbad av Kissie för detta, se nedan). Uppväxt med rik pappa (och en mamma, de är skilda). Slog igenom för ca 3-4 år sedan då hon som 16-åring bloggade om fester, personer hon hatade, sin städerska, högerpolitik och pälsindustrin som hon tycker är helt ok.
Nutid: Bloggar om sina företag, tvprogram hon medverkar i, föreläsningar hon håller i, vad hon äter och vad hon gör för alla sina pengar. Även tips på vad andra skulle kunna göra om de hade pengar. Har bloggat mycket om moderaterna, som hon kampanjat för. Tycker att hon är en bra förebild och vill stötta andra tjejer, MAN KAN OM MAN VILL! verkar vara hennes motto. Jämför sig med Kissie och tycker inte alls att hon var särskilt elak i början av sin bloggkarriär. Har tvättat bort det iaf och hänger knappt ut någon alls idag. Har medverkat i Let's dance och så Blondinbella borde vara ett känt namn i tv-sofforna. Blir stalkad av någon som tittar in i hennes brevlåda och driver ett twitter-konto som mest kan ses som skryt.  Bloggen kan ses som... tråkig.
Övrigt: Hade en pojkvän, Nils, i flera år som också drogs med i kändisskapet, han var norrlänning, gillade hajar och drev en blogg som hette "Storstadspojken".
Exempel:
(lucia + läppförstoring)
(nån ful skoldokumentär om henne)
(Städerskan)
(janne josefsson är extremt pinsam)
(Blondinbellas lillasyster...)
(Nils och Blondinbella...)

Kissies.se

Namn: Alexandra Nilsson, född 1991.
Bakgrund: Blond tjej från Stockholm. Blev känd genom att överdriva allting åt det tjejiga, rosa, extrema hållet. Skrivit skit om allt och alla, drev ett stort "bråk" med Blondinbella om att hon var tjock och finnig. Delat ut reklamblad för nationaldemokraterna, retuscherat bilder, förstorat brösten och genomfört oändligt många så kallade "bloggbråk". Vann besökare till hemsidan genom att hela tiden irritera folk med sina läppförstoringar, sitt löshår och sina pushup-bh:ar. Festade mycket. Trots att det lyste igenom att detta var en PR-grej gick hundratusentals människor ändå in och läste bloggen varje vecka. Släppte en "låt" som floppade TOTALT.
Nutid: Försöker sakta men säkert tvätta bort stämpeln som pantad blondin (en linje hon spelat på extremt hårt), går sådär. Få företag har velat synas på hennes blogg pga det hennes dåliga rykte, seriösa företag verkar fortfarande hålla sig borta. Har en chihuahua, Chloe. Stavar fel i sin blogg med vilja. Sägs vara bra på att måla. Festar mycket. Letar ständigt efter saker att omtalas för i media, har bland annat levt på dieten barnmat och hotat en journalist. Inte jättehändelserik blogg i nuläget. Har länge påstått att "Alexandra" och "Kissie" är helt olika personer men detta känns som en önskedröm.
Övrigt: Har en bror som blivit känd för att han är Kissies bror, han driver en bloggen peter08.se och är en rätt tråkig, ful kille. Försöker skapa bilden av att han får ligga mycket. Prata kan han iaf.
Exempel:
(hotar en journalist)
(hur hon såg ut förut)
(hur hon ser ut idag)
(hennes "låt")

Kenzas.se

Namn: Kenza Zouiten, född 1991.
Bakgrund: Halvmarockansk modell med en chihuahua. Har aldrig gått ut med en "elak" linje utan bloggen har handlat om resor, modelljobb, vardagen och vänner. "Modeblogg". Många inlägg om bandet Tokyo Hotel.
Nutid: Driver i princip samma linje som hon gjort hela tiden, fast lite mer bilder och lite mindre text. Gör reklam för skor, smycken, kläder... Eget märke. Inte jätte-exklusivt. Smyckena känns t.ex. väldigt mainstream-rockiga och riktar sig väl till ungdomar i åldern 12-18... Kanske. Bloggen kan ses som extremt tråkig beroende på hur mode-intreserad man är. Förståeligt. "Fjortisblogg" kan diskuteras, men ibland har det blåst om öronen på bloggerskan.
Övrigt: Har haft en webbshow tillsammans med bloggerskan/modellen Tyra (tyras.se) som gjorde stor succé... i bloggvärlden.
Exempel:
(Kenza och hennes hund)
("Bloopers" till tvprogrammet)

Fokis.se

Namn: Anchisa Soirak (men kallas "Foki"), född 1991.
Bakgrund: Föddes i Thailand men kom till Sverige som tioåring, bodde i norra Sverige (gick gymnasium i Umeå) tills för ett år sedan då hon och hennes pojkvän Ricky flyttade till Bangkok. Bloggen blev känd för som "gullig", innehöll tutorials för hur man pimpar sina naglar, dagens outfit med färglada kläder, länkar till sidor med penvässare som ser ut som pingviner, halsband formade som munkar och olika japanska musikvideor, tidningsutklipp, reklamfilmer och tips på animé-serier... Mycket Japan. Fick många unga läsare, framförallt flickor/tjejer, och sågs som en bra förebild då hon aldrig sade något elakt om någon och var puttinuttigt sockersöt.
Nutid: I och med att hon nischade sin blogg så pass bra att hon kunde tjäna pengar på reklam etc, som hon taktiskt nog sparade, kunde hon innan hon gick ut gymnasiet få råd att flytta utomlands. Nu är hon miljonär och bor i Bangkok i en lägenhet som hon och hennes pojkvän har köpt, men hennes blogg är fortfarande sig lik. Videoklipp på söta djur, glassar hon äter och kläder som säljs i hennes nystartade webb-butik pryder den. Fortfarande en söt blogg. Fast kanske tråkig? Skriver aldrig något politiskt, något om sex eller något illa om någon. "Fjortisblogg" kan diskuteras.
Exempel:

(Sminkvideo)
(Klipp om Foki på gymnasiet.)
(Reklam för MSN)

Paow.se

Namn: Paulina Danielsson, född 1993.
Bakgrund: Blond tjej från Stockholm. Började som en fjortisblogg. Var VÄLDIGT ung när hon började. Bloggen var fylld av bloggbråk, konstiga åsikter (hon skrev inlägg om att hon gillade SD för att de har rätt i invandrarfrågan), fjortisfylla och ful klädsmak. Var tillsammans med Hugo Rosas (se nedan). Insåg att Kissies  "jag är en dum blondin"-race var en bra väg att gå för att få mycket läsare. År 2010 var hon otrogen mot Hugo med en av killarna, Nemo, från Kungarna av Tylösand (ett program som gick på femman) vilket offentliggjordes av Jockiboi (från samma tv-program, han tycker det är roligt att runka framför kameran i sin blogg) efter att han laddat upp en inspelning från ett telefontamtal med Paow. Hugo gjorde slut, sen blev de tillsammans, nu har de gått skilda vägar...
Nutid: Är fortfarande rätt ung. Kan ses som en av bloggskrivarna som har... mycket att lära sig om vuxenlivet... Erhm. Skriver egentligen inte något intressant alls. Mest fest-snack och produktplaceringar. I jämförelse med vissa andra bloggare kan man i princip inte se någon skillnad alls på personen bakom och i bloggen, men man kan ju hoppas att detta är en felaktig bild...
Övrigt: Var i början god vän med Dessie (se nedan), sedan bråkade de, nu är de vänner igen.
Exempel:
(EPIC! Paows "svar" på Dessies bråk-inlägg)
(bildspel)
("musikvideon" med Hugo)

Desireenilsson.se

Namn:
Desirée Nilsson (känd som Dessie), född 1993.
Bakgrund: Blond tjej från Stockholm. Började i samma veva som Paow, relevant att jämföra dessa då de varit vänner och riktat sig till samma målgrupp. Hade en mindre "politisk" hållning (eller ja, uttalade sig aldrig om nåt hon knappt hade koll på) och var kanske lite... tuffare. Fjortisfyllor i bloggen. Bloggbråkade.
Nutid: Försöker modella, går väl sådär. Försöker vara lite coolare än Paow, lyckas. Inte lika tragisk. När de deltagit i tv-program (där Paow och Dessies medverkan troligtvis berott på att man vill ha "yngre tittare") har Dessie varit den som gett svar på tal medan Paow ofta stammat och inte klämt fram nåt. Har släppt en låt som ett tag var den mest nedladdade låten på iTunes...
Exempel:
(musikvideon till låten)

Gaybloggen.com

Namn: Amir Akrouti, född 1990.
Bakgrund: Från Stockholm. Bloggbråk och dyrkan av Britney Spears präglade bloggen. Han var överviktig, bantning ingick i blogginlägg. Hade ett tag enda kända bloggen som skrevs av en kille. Umgicks med Kissie och Paow vid olika tillfällen. Mycket skitsnack i bloggen om andra bloggare.
Nutid: Rätt tråkig blogg. Verkar ha lugnat ner sig. Inte särskilt stor längre fast "alla" vet vem han är...
Exempel:

(Amir är sminkar sig "roligt")

Hugorosas.se

Namn: Hugo Rosas, född 1989.
Bakgrund: Halvchilenare från Södertälje. Blev "känd" då han vann "Den rätte för Rosing". Sliskig typ som varit tillsammans med Paow. Laddade upp bilder på sin tränade mage, hade arrogant stil och kallade sin blogg för en "action"- och "humor"-blogg.
Nutid: Dejtar tjejer, skriver mycket könsstereotypa saker i bloggen. Kör på samma linje som förut fast kanske tonar ner sig något. Rätt trist blogg, fast ibland skriver han inlägg som kan vara roliga. Lite rå. Hemsk människa, enligt vissa.
Exempel:

(Klipp från "Den rätte för Rosing" där Hugo är med)
(Hugo och Paow badar i Grekland)

Egoinas.se


Namn: Regina Katralen, född 1989.
Bakgrund: Humorblogg som skrevs under pseudonymen "Egoina". Rätt trevlig blogg med ett unikt skrivspråk.
Nutid: Gått ut med sin identitet men skriver av respekt till sina läsare fortfarande som "Egoina". Mysig tjej som visar att man kan få läsare utan att trampa på andras tår. Driver med sig själv och försöker visa upp andra ideal än de som fjortsibloggarna spelar på. Bör egentligen ej klassas som en "fjortisblogg" men kan se ut som en vid första anblicken. Ibland kan det kanske bli lite förutsägbart men språket är varierat och ibland  underhållande!
Övrigt: Finns en blogg som heter egoinasmamma.nu som handlar om att vara Egoinas mamma...
Exempel:
(Sminktips...)

Isabelles.nu

Namn: Isabelle Strömberg, född 1993.
Bakgrund: Blond tjej från Östersund. Poppade upp ett tag efter de andra, har blivit en stor blogg.
Nutid: Skriver om smink, "mode", sitt liv med fester, vänner osv, men utan den "elaka" tonen som Blondinbella, Kissie, Paow, Dessie osv använt sig av. Fast väldigt mycket fjortis ändå... kanske... Kanske inte en jätterolig blogg, men hon gör iaf sitt bästa och försöker inte låtsas vara någon hon inte är. OK, bloggen är rätt trist.
Exempel:
(bildspel gjort av ett fan...)
(prat...)

Bonusmaterial

Detta är de största bloggarna i Sverige som är skrivna av ungdomar. Du bör även ha koll på Daniel Paris (som vann "Ung och bortskämd" på SVT), "Amandavardet" (orginalklippet är borta från youtube men extremt många parodier finns fortfarande kvar), och Anagina (rolig komiker från Sundsvall som bloggar mycket om sin muslimska familj och hörs på p3). Det gör inte något om du inte har koll på "Krillebooi" som myntade uttrycket "chacha!", DennisM, BabySenorita, BelleofSweden eller Rosanna Charles bloggar för de är inte ens värda att nämna egentligen. Det finns två skvallerbloggar också men orka nämna dem som SKRIVER OM fjortisbloggarna. Utöver detta finns det bloggar som drivs av olika b-kändisar som medverkat i olika dokusåpor, de dyker upp i de stora bloggarna lite då och då på hemmafest-bilder...

15 kommentarer:

 1. Absolut inga bloggar jag läser. Gillar de som är lite jordnära.

  SvaraRadera
 2. sv; ja godis som är så gott! :) det får man allt unna sig ibland!
  kram

  SvaraRadera
 3. RE: Tack så hemskt mycket, you make my day! Kika gärna in fler gånger på bloggen och se om du hittar något du gillar. Och du får använda bilderna som bakgrund om du vill haha! Bless! ♥

  SvaraRadera
 4. Haha mycket underhållande inlägg!

  SvaraRadera
 5. Heh kul inlägg! vet nån btw om det finns kvar så man kan läsa t.ex dessies blogg från det att hon började blogga?

  SvaraRadera
 6. Hahahah! De där va lite roligt!


  SVAR: Haha, tack så mycket ;)

  SvaraRadera
 7. det går väl hyffsat bra för mig :O

  SvaraRadera
 8. Tack så mycket för både gratulationerna och den beröm du ger mig. Alltid kul att veta när någon tycker om ens arbete. :)

  Hoppas du haft en strålande dag. :)

  SvaraRadera
 9. tack ska du ha :D din blogg är sjukt intressant ! like it. Tycker du jag ska köra igång med en frågestund på bloggen, så får ni vet mer om mig ? kram :D

  SvaraRadera
 10. Hehe, vad kul att du tycker det! Följas på bloglovin kanske? :)

  SvaraRadera
 11. Vi skriver om hur han blev känd och så :)

  SvaraRadera
 12. va härliga fakta om dem..har kollat in massor av dem nu. endel visste jag readan. men ändå!

  SvaraRadera
 13. Haha intressant läsning, det där! Det är ju lite pinsamt att man hade koll på alla..

  SvaraRadera

Lätta ditt hjärta <3